Kvinna sitter i en solstol och läser en bok. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Topp 10 - sommarens bästa boktips

5:19 min

Sugen på att läsa i sommar? Här är Agneta Norrgårds bästa lästips till solstolen eller när regnet smattrar på taket.

Factfulness - Hans Rosling

Gör som Bill Gates. Läs Roslings bok om varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Hudlös: en berättelse om livsmod - Tommy Ivarsson och Marianne Wilöf

Historien om Jonathan Ivarsson har engagerat och fängslat människor sedan familjen bestämde sig för att berätta öppet om hur det var att leva på hoppet om en donator som skulle kunna rädda Jonathans liv. En naken berättelse om resan tillsammans med, och till slut även utan, Jonathan. Pappa Tommy Ivarsson röstades fram som Lyssnarnas sommarvärd 2017 i Sommar & Vinter i P1.

Kornas hemliga liv - Rosamund Young

En viktig bok som inspirerar till bättre djurhållning och samtidigt värmer läsarens hjärta. En riktig "feel good"-bok, full av underbara, humoristiska och hjärtknipande anekdoter. Kor älskar, leker och skapar livslånga vänskaper.

En helt vanlig familj - Mattias Edvardsson

Hur väl känner du egentligen dina barn? De är en helt vanlig familj som bor i en villaförort utanför Lund. En dag raseras allt. Dottern anklagas för mord och hamnar i häktet. Bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

Hon som inte vet - Karen Cleveland

Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn? CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. När hon kommer över bilder på infiltratörer som lever under täckmantel förändras allt. Allt som betyder något för henne, hennes jobb, hennes man och till och med hennes barn hotas. Vem kan hon lita på?

Damen som köpte en buss och bara drog - Judy Leigh

Evelyn ångrar den hastiga flytten till äldreboendet i Dublin. Hon är visserligen 75 år och nybliven änka - men långt ifrån död. Hon ger sig av på en roadtrip till Bretagne där hon köper en campingbuss och påbörjar sitt livs äventyr. Men hennes son Brendan börjar leta efter henne. 

Bakom stängda dörrar - B. A. Paris

Det perfekta äktenskapet? Eller den perfekta lögnen? Alla känner ett par som Jack och Grace. Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Vissa skulle kalla det för riktig kärlek, andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefonen eller varför kan hon aldrig komma på en kopp kaffe? Varför sitter det ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen?

Innan vi visste allt om varandra - Anne-Lie Högberg

Agnes och hennes familj har äntligen kommit till ro efter flera år med motgångar. Livet börjar rulla på i ett efterlängtat tempo. När Vendela flyttar in i huset bredvid blir de snabbt vänner, men Agnes kan inte skaka av sig känslan av att den nya grannen döljer något. En roman om vänskap, svek, lögner och en gåta. Kan sanningen få dig att förlåta?

Små stora saker - Jodi Picoult

Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. De nyblivna föräldrarna Brit och Turk vill inte att en afroamerikan ska ta hand om deras barn Davis. Barnet dör trots att Ruth gör allt för att rädda det och hon anklagas för mord. Jodi Picoult utforskar ras, privilegier, fördomar och rättvisa.

Hemmet - Mats Strandberg

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. En kuslig berättelse o kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".