En sjuk kvinna ligger i en säng i ett flerbäddsrum på ett sjukhus  Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Få vårdplatser stängs i Västernorrland i sommar

Närmare 5 000 vårdplatser, en fjärdedel av det totala antalet i Sverige, kommer i sommar att hållas stängda på grund av personalbrist, enligt en kartläggning av Dagens Medicin. Men få platser stängs i Västernorrland.

De län som drabbas minst är Gotland och Västernorrland, där 94 respektive 88 procent av vårdplatserna hålls öppna, enligt Dagens Medicin.

Det kan jämföras med de värst drabbade länen, Gävleborg och Jönköping, där endast 65 procent av de tillgängliga vårdplatserna kommer hållas öppna.

Sjukhuset i Bollnäs, ägt av Aleris, tvingas för första gången att stänga vårdplatser. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg kommer 551 av 2 051 platser hållas stängda, och i region Skåne bantar man det totala antalet vårdplatser med 14 procent.

Bristen på sjuksköterskor är det huvudsakliga problemet. Även bemanningsbolagen, som lockat till sig många sjuksköterskor med högre löner, har svårt att rekrytera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".