Arenabygge Ryssland inför VM
Foto: Janerik Henriksson/TT

Dåliga villkor för byggarbetarna bakom VM-arenorna

2:32 min

De som byggde VM-arenorna i Ryssland levde i misär. Det visar Byggnads rapport från flera ryska arenabyggen. Ändå har FIFA har skrivit på för mänskliga rättigheter.

I eftermiddag startar VM i fotboll. Värdlandet Ryssland spelar mot Saudiarabien i öppningsmatchen.

Men innan turneringen arbetar tusentals byggarbetare med att ställa i ordning arenor och annat och villkoren för dom är dåliga. Det visar den rapport Byggnads Internationella organisation (BTI), Byggnads- och Träarbetar Internationalen, lämnat efter att ha inspekterat byggen på plats i Ryssland.

– Arbetstagarna gick runt i byggtofflor, hade ingen personlig skyddsutrustning. 2016 fick vi FIFA att skriva under ett avtal om mänskliga rättigheter, men inget har hänt, säger Jim Sundelin, ordförande Byggnads Västernorrland.

Byggnads kampanj Decent Work – Fair Play för alla lag, Rent spel och schysta villkor, startade inför fotbolls VM 2010 i Sydafrika.  Det har fortsattt över flera VM, EM och OS efter det.

– Det var inte bra i Sydafrika heller, säger Jim Sundelin.

70 döda arbetare vid OS i Sotji, det är hemska siffror, måste det vara så här?

– Det är låga siffror, tyvärr kommer verkligheten att vara sämre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista