En bild med två personer på promenad, varav en har rullator. Bredvid en porträttbild på Anna-Bell Strömberg, osorgsnämndens ordförande i Örnsköldsvik.
Anna-Belle Strömberg (S) ordförande i omsorgsnämnden i Örnsköldsvik säger att social samvaro har rätt att ingå i äldres kommunala omsorg. Foto: Hasse Holmberg/TT och Pressbild Socialdemokraterna Västernorrland

Omsorgsnämndens ordförande: Det sociala ska komma i första hand

3:47 min

Simon Holmér som arbetar inom hemtjänsten i Örnsköldsvik tycker att de äldres sociala behov hamnar i skuggan av de fysiska behoven. Men det sociala har hög prioritet, säger omsorgsnämndens ordförande.

Anna-Belle Strömberg, socialdemokratisk ordförande för omsorgsnämnden i Örnsköldsvik, säger att hon tycker att det är ledsamt att äldre människor sitter hemma och känner en ensamhet och att de kanske inte kan förmedla det i så fall.

– Vi har ju jättemycket aktiviteter vi kan erbjuda och att det då inte kommer fram, det är jättetråkigt, säger hon.

Hon berättar att man inom politiken har sagt att den sociala biten ska gå i första hand.

– Men det krävs ju ändå att du får ett bistånd, att du har ansökt om social aktivitet för att du ska få det, säger hon.

Anna-Belle Strömberg menar att det är väldigt viktigt att man tillsammans med den äldre kommer överens om vad som är meningsfullt och viktigt för just den personen.

– Livet ska levas hela livet ut, och det ska kännas meningsfullt, säger hon.

Den här nyheten kan vi berätta tack vare ett lyssnartips till P4 Västernorrland. Har du också en nyhet? Kontakta oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista