Oslo  20171024. Etter at Coop mega kjørte 30 kr for kiloen i helgen i forbindelse med et jubileum har flere kjeder hengt seg på. Blant annet Europris, Kiwi og Rema 1000 er blant kjedene som har hengt seg på og redusert prisene på smågodt kraftig.  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix / TT
1 av 2
Sötsaker kanske inte är det nyttigaste, men det gör dig i alla fall inte hyperaktiv. Foto: Mariam Butt/NTB scanpix
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, forskare och vetenskapsskribent, aktuell med boken "Larmrapporten" Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
2 av 2
Forskaren Emma Frans brinner för att vi ska kolla vad som faktiskt är sant. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Forskaren Emma Frans: Socker gör inte barn hyperaktiva

3:33 min

Att barn blir hyperaktiva om de får i sig mycket socker har varit en nästan oemotsagd sanning. Men ny forskning visar att det inte stämmer.

Alla föräldrar har nog någon gång suckat över stojet och stimmet på ett barnkalas och skyllt det på läsk, tårtor och godis. 

Men omfattande forskning visar att det inte finns något samband mellan socker och hyperaktivitet.

– I de här studierna har man jämfört huruvida barn blir mer aktiva när de får i sig socker respektive sötningsmedel och när man studerar deras beteende ser man ingen skillnad, förklarar Emma Frans, som är doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet.

Mina barn blir väldigt aktiva när de är trötta

Exakt varför barn ofta blir hyperaktiva på kalas är inte helt klarlagt, men det är i alla fall inte korrekt att peka ut sockret som den stora boven.

– Mina barn blir väldigt aktiva när de är trötta, säger Emma Frans för att påvisa andra orsaker till hyperaktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista