En mobilskärm med olästa meddelanden på messenger, facebook, twitter och snapchat.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Värt att satsa på skärmfri semester?

1:45 min

Digital detox är ett hett ämne särskilt nu när semestern närmar sig för många. Det finns forskare som menar att det ständigt uppkopplade livet gör oss mer stresskänsliga.

Hur klarar du dig utan mobilen? Berätta på vår Facebooksida!

– Stressrelaterade sjukdomar har ökat med 100 procent de senaste tio åren, lika länge som vi haft smarta telefoner, säger hjärnforskaren Katarina Gospictill tidningen Arbetsliv.

Digital detox innebär att minska på sin skärmtid, att låta bli att titta på telefonen stup i kvarten.

– Tekniken ger fantastiska möjligheter men vi behöver använda den med en intention. Det är när vi konsumerar utan att tänka efter som vi går miste om sådant som får oss att må bra, som relationer och fysisk träning, säger Katarina Gospic vidare.

P4 Västernorrland frågade några Sundsvallsbor om deras förhållande till det uppkopplade livet och hur de skulle klara sig utan mobilen - och fick varierade svar.

– Det skulle vara jättejobbigt! Man är så himla van och skulle känna sig naken, säger en kvinna på stan.

– Ganska skönt! Vi tillhör den lite äldre generationen så vi klarar oss utan, säger en man, som även hade sällskap som höll med. 

– Det vore jordens undergång det. Man är så låst till telefonen, Snapchat är ju livet! säger en ung kille som P4 Västernorrlands reporter träffade.

Förutom sociala medier är det flera som kommer att sakna möjligheterna att göra bankärenden och ha koll på mejl.

– Jag skulle kunna dra ner på det men inte sluta helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista