Göran Wåhlstedt (V) och Johannes Nordin (M).
Johannes Nordin (M) och Göran Wåhlstedt (V).
Valet 2018 i Västernorrlands län

Delade meningar om LOV i Örnsköldsvik

2:38 min

Frågan om lagen om valfrihetssystem (LOV) splittrar partierna i Örnsköldsvik. Vänsterpartiet tycker hemtjänsten ska skötas av en offentlig arbetsgivare medan Moderaterna vill ha kvar LOV.

LOV, den lag om valfrihetssystem som bestämmer hur man kan konkurrensutsätta verksamheter som kommunen av tradition har ansvarat för, till exempel hemtjänsten, splittrar partierna. Vänsterpartiet är kritiska till att privata aktörer, enligt Vänsterpartiet går med vinst i stället för att anställa mer personal.

– Omsorgen ska ges av en offentlig arbetsgivare, vi som kommun ska vara dem som gör det, säger Göran Wåhlstedt, första namn på vänsterpartiets lista inför kommunvalet i Örnsköldsvik.

Moderaterna däremot har tillsammans med Alliansen länge drivit frågan om LOV.

– Det är allmänt känt att konkurrens ger ökad kvalité och det är grunden till allt. Kommunen är inte bäst på allt, så enkelt är det, säger Johannes Nordin, andre namn på Moderaternas lista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista