Veterinären Anne Hemmerling med en av Sollefteå Ridskolas hästar.
Veterinären Anne Hemmerling med en av Sollefteå Ridskolas hästar. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Så undviker du faror i hästhagen

2:52 min

Att ha häst på sommaren är härligt men också förknippat med en del faror. Insekter som bits, ett kliv på en tappsko eller kanske får den i sig någon olämplig växt.

Anne Hemmerling är distriktsveterinären i Sollefteå som försöker guida oss undan några av farorna som hägrar i sommarhagen.

– Det här med bitande insekter kan vara väldigt jobbigt för dem, men hästar är olika känsliga. Vissa kan få eksem till exempel islandshästar medan andra inte berörs alls. 

Bekämpningsmedel är inte den bästa lösningen tycker Anne. 

– Vi rekommenderar att man undviker allt för många kemiska bekämpningsmedel och tycker att det är bättre att ta in dom under delar av dygnet. Han man inte möjlighet att ha hästen inne kan ett vindskydd vara ett bra alternativ.

Men en förbandslåda skall finnas hemma om du har häst.

– Man kan inte förebygga allt men se till att du har en förbandslåda hemma med koksaltlösning, tryckförband, termometer och även en handduk som kan användas som tryck vid ett större blödande sår. Det är viktigt att veta vad man skall göra om en skada inträffar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".