Skylt Sollefteåkommunhus
Elever i årskurs 6 måste åka till till högstadieskolor för att få lektioner i spanska, tyska, franska och hemkunskap. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR Västernorrland

Sjätteklassare i Sollefteå bussas till högstadieskolor för språkundervisning

1:52 min

Elever som går i årskurs 6 ska numera erbjudas undervisning i moderna språk. Elever från ytterskolor i Sollefteå kommun måste åka buss mellan skolorna för att kunna ta del av språkundervisningen.

En förändring i timplanen innebär att undervisning i spanska, tyska och franska ska erbjudas till grundskoleelever i årskurs 6 från och med höstterminen. 

Elever får ta bussen

För att göra det möjligt måste elever i små ytterskolor i Sollefteå kommun åka buss till högstadieskolor, berättar Siv Sjödin, verksamhetschef över för- och grundskolan i Sollefteå kommun.

– Det är ju en utmaning för vi har ju våra årskurs 6 skolor, F-6 skolorna, förlagda över hela kommunen och tidigare, när det var från årskurs 7, då kunde vi lägga det i högstadiet så då är det ju mer samlat, säger Siv Sjödin.

Moderna språk och hemkunskap

Det är elever i årskurs 6 i små ytterskolor som kommer behöva åka buss in till högstadieskolorna för att få undervisning i moderna språk och hemkunskap. Det gäller inte de elever som går på 1-9 skolor i och med att de redan befinner sig på en högstadieskola där sådan undervisning finns.

– Jag tycker att vi har funnit en bra lösning i och med att vi gör så här. Eleverna får den undervisning de ska ha och vi nyttjar restid i och med att vi lägger det på morgonen, att eleverna åker till skolorna på morgonen, har sin undervisning och åker tillbaka ut till ytterskolorna. Så vi provar den här lösningen och ser hur vi tycker att det har fungerat, berättar Siv Sjödin.

Tillvägagångssättet kommer så småningom att utvärderas om hur det har fungerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".