Brand utanför Sollefteå vid Helgum.
Flera bränder bekämpas i Sollefteåområdet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Blixtnedslag orsakar fler bränder i Sollefteå kommun

3:35 min

Under torsdagskvällen rapporterades nya bränder från fyra olika platser i Sollefteå kommun.

Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen får nu hjälp av kollegorna i Medelpads räddningstjänst för att klara av de många bränderna, av vilka flera tros ha orsakats av blixtnedslag under torsdagen.

Norrmossaflon, Helgum: Branden startade i lördags, den är omringad men det brinner fortfarande på marknivå, vilket bland annat orsakar att trädrötter brinner av och stora träd kan falla, därför koncentrerar räddningstjänsten sig på att begränsa branden i kanterna och vid behov vattenbomba uppblossande brandhärdar. André Wadell, inre befäl på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen gör bedömningen att släckningsarbetet kommer att fortsätta under helgen.

– Senaste rapporten är att branden tagit sig på den sydöstra delen av skogsområdet, men en helikopter ska bekämpa den branden, säger André Wadell.

Bergtjärn och Baksjökullen i Ramsele: Två platser som ligger nära varandra geografiskt, ett område på cirka två hektar har brunnit och bekämpats med hjälp av en helikopter och styrkor från Ramsele, Junsele och Ullånger. Vid midnatt kunde släckningsinsatsen avslutas.

Björksjön: Larmet kom 15.42 på torsdagseftermiddagen. Styrkor från Sollefteå och Kramfors har släckt ett brandområde på cirka 50 x 30 meter och under kvällen kunde man avsluta på plats och samla resurserna för de andra bränderna.

Forsmo: Det har brunnit längs järnvägsspåret, räddningstjänsten från Näsåker arbetade under ett par timmar med släckningen och har nu lämnat platsen.

De bränder som under onsdagskvällen startade i Graningeområdet är nu släckta.

Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen har sedan i söndags gått i stabsläge.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".