Maaike och Ibe Smit Foto Anton Kårén
1 av 4
Ibe och Maaike Smit. Foto: Anton Kårén/Sverige Radio
hachelslach är ett holländskt strössel som äts på mackan.
2 av 4
Hachelslach. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
hachelslach är nederländskt strössel
3 av 4
Mackor med olika sorters hachelslach på. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Hike Smit bor i Tängsta
4 av 4
Hike Smit gillar alla typer av hachelslach som dukas upp. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Sommarfrukost från Nederländerna med Ibe och Maaike i Tängsta

2:55 min

I vår serie med frukostar från olika delar av världen har turen nu kommit till Nederländerna. Maaike Smit dukar upp hemma i köket i Tängsta, Resele.

Maaike Smit bor i Tänsta tillsammans med sin man Ibe, och sina två barn. 

Under dagens sommarfrukost bjuds det både på Hagelslag och Vruchtenhagel. Vilket är två typer sv strössel som äts på mackan. Det förstnämnda är med smak av choklad och det nadra smakar tutti-frutti.

Enligt Maaike är smörgåsar och socker en stor del av den nederländska frukosttraditionen. Men det äts såkalrt annat också. 

Vi äter också ett bröd som gärna får vara lite gammalt. Brödet doppar man i en smet som är gjord på ägg, mjölk och kanel som man doppar brödet i och sen steker. Det toppas sedan med florsocker och äts med behag. Den rätten kallas för Wentelteefjes. 

Det som jag personligen tycker var godast va Spekuloos det godaste som jag fck smaka. Det är en sorts pasta som man brer på mackan som smakar pepparkaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista