forskning
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritik från flera håll för homeopatisk studie

2:37 min

En kontroversiell homeopatisk studie som Mittuniversitetet har bidragit till har tidigare fått hård kritik. Nu får den även kritik från forskare inom Mittuniversitetet.

En homeopatisk studie om PMS-besvär får kritik från flera håll. Studien visade att deltagarnas PMS-besvär mildrades mer av både homeopatisk och traditionell vård, jämfört med bara traditionell vård.

Mittuniversitetet har bidragit till forskningen, och Anna Olofsson, dekan vid fakulteten för Humanvetenskap, svarar på kritiken och säger att forskningsmetoderna varit vetenskapliga och att studien har kvalitetsgranskats i så kallade peer review-granskade tidskrifter.

– Men de som granskat studien är inte sådana som är kritiska mot homeopati, utan sådana som är positiva till homeopati, menar Svante Holm, docent inom genetik vid avdelningen för naturvetenskap på Mittuniversitetet, och det är bland annat därför han är kritisk mot studien.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".