Rekordsiffror för Ådalsskolan i Kramfors

2:26 min

Inte på de senaste tio åren är det så många som har antagits till Ådalsskolans gymnaise som det är den kommande höstterminen.

– Förra året var det mellan 120 och 140 elever som antogs till årskurs ett. Nu är det över 200, säger Peyman Vahedi som är rektor vid Ådalsskolan i Kramfors. 

Enligt Peyman är det många nyanlända som nu har blivit behöriga för gymnasiet och att det ligger bakom en stor del av elevökningen.

– Vi har en ny elevkategori som söker som har varit i Sverige en väldigt kort tid och som har bristande kunskaper i språk, vilket blir en av utmaningarna enligt Peyman Vahedi. 

– Det här gör att vi måste förbereda våra politiker på att våra resultat kommer att falla då inte alla kommer kunna ta examen, säger Peyman Vahedi. 

Det är dock inte bara att det är en stor del nyanlända som börjar som ligger bakom elevökningen. 

– Enligt vår egen bedömning är det tre faktorer som spelar störst roll. Det är trygghet i studieron, lika behandling och elevhälsa. När de tre faktorerna funkar får läraren möjlighet att undervisa och det är vad vi ser resultatet av nu menar vi, säger Peyman Vahedi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista