Valet 2018 i Västernorrlands län

Partier positiva till Sollefteå sjukhus gick framåt i valet

3:05 min

Sollefteå sjukhus, som förlorade förlossning, akutortopedi och akutkirurgi i och med landstingsbeslutet i oktober 2016, har präglat Västernorrland och valrörelsen – även i rikspolitiken.

Vårdfrågorna seglade upp till en av de allra hetaste frågorna i valrörelsen. Flera partiledare har i rikspolitiken pratat om Sollefteå sjukhus och det som hänt med vården.

De politiker som pratat om Sollefteå, besökt Sollefteå sjukhus och har inställningen att sjukhuset åter ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus – de partierna har gått framåt i valet.

På valnatten satt fem ockupanter på sjukhuset och stämningen var hög.

– Det känns bra att vi får stöd av människor och att vi får ut budskapet att alla människor i hela Sverige har rätt till nära sjukvård, säger Judit Sundström som ockuperade under valnatten.

Det finns fler sjukhus i landet där exempelvis BB försvunnit, som Mora och Kiruna, men det har inte alls präglat partierna på samma sätt.

– Jag tror det beror på att det här är en bygd som varit traditionellt socialdemokratiskt och i det föregående valet, 2014, vet jag att många röstade på S eftersom de lovade att även hela Sollefteå sjukhus skulle vara kvar. Men när det visade sig att man rösta på något som svek, blev folk arga, säger Sundström.

Vi har verkligen fått vårdfrågan att lyfta både i Sverige och internationellt.

I landstingsvalet ser Socialdemokraterna ut att gå mot ett historiskt tapp. Enligt det preliminära valresultatet från valnatten tappar Socialdemokraterna tio mandat, från 38 till 28 mandat.

Carina Hellström, Vänsterpartiet och drivande bland ockupanterna, håller med.

– Vi har verkligen fått vårdfrågan att lyfta både i Sverige och internationellt.

Förra vintern startade ABF mycket uppmärksammade kurser i konsten att föda barn i bil eftersom blivande mammor Sollefteå i vissa fall nu har en resa till BB på 20 mil.

Ingen av ockupanterna har planer på att avsluta vakan dygnet runt i entrén till Sollefteå sjukhus.

– Vi fortsätter till vi får tillbaka de akuta delarna som vi tappat och vi vill att hela Sverige ska få en bättre, nära vård, säger Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista