Leif Solander åkeriägare Sundsvall
Leif Solander åkeriägare Sundsvall Foto: Christer Suneson

Över 300 bensin- och dieselstölder i Västernorrland

1:14 min

Bensin- och dieselpriserna har nått rekordnivåer i Sverige. Det har också märkts på att drivmedelsstölderna tagit fart igen.

Sedan årsskiftet har 329 anmälningar om bensin- och dieselstölder anmälts i Västernorrland och flera har anmälts bara under de senaste 14 dagarna.

Några som drabbades av inbrott nyligen är Leif Solanders Åkeri i Nolby söder om Sundsvall.

– Tjuvarna tog sig in på natten och pumpade ur 200 liter diesel ur ett av våra fordon, säger Leif Solander.

Över 300 anmälningar till polisen

Förutom på åkeriet Nolby har också ett företag i Västansjö, Söråker nyligen haft påhälsning av dieseltjuvar. Dessutom har tjuvtankningar anmälts av företaget Shell på Bergsgatan i Sundsvall.

Totalt i hela Västernorrland har 329 anmälningar om drivmedelstölder anmälts sedan 1 januari. Dom flesta rör just stölder av diesel från arbetsfordon.

Av anmälningarna är 180 så kallade tjuvtankningar som anmälts av bensinbolagen i länet under samma tidsperiod.

Sätter nu upp kameror

För Solanders åkeri har det betytt både kostnader och merarbete.

– De klippte också upp staketet som blev dyrt att laga, säger Leif Solander. Vi har nu också inbrottssäkrat alla tanklock och rör på våra lastbilar berättar han

På åkeriet har man sedan inbrottet förra veckan beslutat att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra framtida inbrott.

– Jo vi ska installera övervakningskameror nu på vårt åkeriområde som förhoppningsvis kan avskräcka tjuvarna, säger åkeriägare Leif Solander i Nolby söder om Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".