Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Ny metod ska minska antibiotikan i Västernorrland

2:17 min

Sedan många år pågår en kamp för att få ner antibiotikaanvändningen i landet. Nu kommer Region Västernorrland ta till ett nytt grepp i kampen.

 – Arbetet just nu går bra men kanske lite långsammare än önskat, men vi har inte riktigt nått det nationella målet, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland. 

Målet ligger på 250 recept per 1000 invånare och år, och i Västernorrland ligger förskrivningen just nu på 280. I Västerbotten och Jämtland har det här målet nåtts.

Nu testar regionen ett nytt arbetssätt. Nästa vecka startar projektet Antibiotikaronden i Västernorrland där en erfaren infektionsspecialist får i uppdrag att besöka en annan vårdavdelning och titta igenom behandlingen för alla patienter som får antibiotika. 

– Så man ser till att just den patienten får bästa möjliga antibiotikabehandling, så man inte får onödig, för långvarig eller onödigt bred antibiotikabehandling, säger Maria Tempé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".