Helene Forsberg. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/SR

Härnösands kommuns arbete med unga vuxna uppmärksammas nationellt

1:28 min

Verksamheten i Etappen har varit så lyckad att SKL och Arbetsförmedlingen vill att fler kommuner ska få veta hur man jobbar i Härnösand.

Härnösands kommuns sätt att arbeta med unga vuxna som av olika skäl står en bit ifrån arbetslivet uppmärksammas nu nationellt. Verksamheten som kallas Etappen har nått så bra resultat att de ombetts vara med på en nationell konferens i oktober med Sveriges Kommuner och landsting, SKL, och Arbetsförmedlingen. Helene Forsberg jobbar på Etappen: 

Gemensamt för alla som är här är att det hakat upp sig på något sätt i livet.

– Om jag tittar på två år så har 60 procent av deltagarna gått till egen försörjning, det vill säga att de antingen arbetar eller studerar.

Etappen har ungefär 20 deltagare och snittåldern ligger mellan 20 och 25 år. Hur länge man blir kvar i Etappen är individuellt likaså hur man arbetar med var och en.

Man måste se till var och ens hela livssituation.

– Gemensamt för alla som är här är att det hakat upp sig på något sätt i livet så att man står en bit ifrån jobb och studier.
Man måste se till var och ens hela livssituation. Det kan ta ett år eller det kan ta två år. Här kan man sitta och studera och arbetsträna i våra egna verkstäder och vi gör ofta studiebesök, säger Helene Forsberg som också betonar samarbetet med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialtjänsten och psykiatrin ibland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".