Lars Fahlberg
1 av 2
Det är inte bara svamp och äpplen som går att torka. Även purjolök. Lars Fahlberg ger tips. Foto: Lotte Nord/ Sveriges Radio
Nästan all svamp går att torka
2 av 2
Nästan all svamp går att torka och hållbarheten är 20-30 år om svampen får vara i förslutna förpackningar. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Så torkar du äpplen och svamp som du plockat

4:07 min

Nu under hösten är det många personer som skördar äpplen och plockar svamp. Lars Fahlberg tipsar om att det går att torka mycket mer frukt och grönsaker än du anar.

– Gula kantareller förkokar jag och fryser in. Det är inte speciellt duktigt att torka en gul kantarell. Den blir seg och besk, men övriga svampar torkar jag, säger Lars Fahlberg. 

Han berättar att hållbarheten av torkad svamp är 20- 30 år om svampen får vara i förslutna förpackningar. 

Även äpplen går bra att torka. 

– Men det blir aldrig riktigt hundraprocentigt bra om man torkar inomhus för man har alltid lite fuktighet kvar. En kupevärmare intill som får luften att rotera och bli torrare så går det ganska enkelt, säger han.

Även purjolök går att torka. 

– Alla kryddor är torkade. Varför ska man inte kunna torka sina egna kryddor som man har i trädgården eller som du köper i affären. Här är toppen på en purjolök och den är bara att smula ner, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".