Städerna i Europa allt varmare - Sundsvall i topp

4:29 min

En ny analys av hur medeltemperaturen ökat i europeiska städer visar att Sundsvall är tillsammans med fyra andra städer i Norrland bland de tio europeiska städer där medeltemperaturen stigit mest, enligt det europeiska journalistnätverket EDJNet.

Rättelse: Undersökningen visade sig senare innehålla brister – läs mer om det här

Sedan år 1900 har Kiruna blivit 3,4 grader varmare. I Sundsvall, Östersund, Skellefteå och Luleå har medeltemperaturen stigit med över 2,5 grad och de fem städerna finns bland de tio städer i Europa där medeltemperaturen stigit mest, enligt den här analysen.

Nätverket EDJNet har satt samman data från över 100 års väderobservationer över hela Europa.

Längre norrut är temperaturökningen större ju längre norrut man kommer, men även i Andalusien och sydöstra Rumänien har temperaturen ökat över tid.

Kuststäderna visar de lägsta medeltemperaturökningarna.

Trenden är också att det har blivit fler mycket varma dagar och färre mycket kalla dagar sen år 2 000.

Särskilt vintrarna har blivit mycket mildare. 

Meteorolog Per Undén på SMHI säger att sammanställningen bekräftar klimatforskningarnas bild av att klimatförändringarna accelererat på 2000-talet, och att det går fortare längre norrut.

– Det har vi också sett i våra observationer på SMHI, att klimatförändringarna har varit tydligare på de högre latituderna i norra Europa, särskilt vintrarna har blivit mycket mildare, säger Per Undén.

Enligt Parisavtalet från 2015 ska den globala temperaturökningen hejdas vid två grader eller helst 1,5 grad. En nivå som alltså redan passerats på många orter. Men en global medeltemperatur rymmer alltså stora lokala variationer. Som i Kiruna där klimatförändringarna redan märks på dricksvattnet.

 – Mängden humus i vatten ökar, så vi måste bygga ut och förbättra vattenreningen, säger Niklas Sirén, vid Kiruna Sustainability Center.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista