Sundsvall kommun gör sig redo för att Kubal stänger

4:35 min

Det är med stor oro Sundsvalls kommunledning följer hotet om sanktioner mot aluminiumsmältverket Kubal som riskerar stänga hela verksamheten.

Sveriges enda aluminiumsmältverk finns strax söder om Sundsvall. Den 12 november slår USA:s sanktioner mot de ryska ägarna till Kubal till med full kraft. Det kan innebära att fabriken måste stänga.

Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) är bekymrad då fler än 400 arbetstillfällen är direkt hotade – ännu fler i förlängningen med olika underleverantörer.

– OM Usa och Ryssland inte kommer överens sitter vi i Sverige mitt emellan och det kan få orimliga konsekvenser.

Han hoppas på förhandlingar och Sveriges regering, just nu en expeditionsministär.

– Jag har haft samtal med näringsminister Mikael Damberg och regeringen gör allt den kan.

Lokalt är det svårt att påverka storpolitiken. På hemmaplan handlar det om att hålla sig informerade och kommunledningen har träffat Kubals lokala ledning.

– Vi i kommunen förbereder oss på vad som måste göras om frågan inte blir löst. Viktigast att prata med länsstyrelsen, arbetsförmedlingen – där kan kommunen fungera som en spindel med att koordinera.

Oron är stor.

– Vi hoppas allt blir löst, men vi måste ändå förbereda oss på det värsta. Vi känner stor oro för varje enskild person på Kubal som faktiskt riskerar sitt jobb, säger Peder Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista