Sundsvallsparet som har arbetat med en av fredspristagarna

2:18 min

Det var när Tore och Margareta Grön var ute på mission och sjukvårdsarbete som de träffade Denis Mukwege, en av årets pristagare av Nobels fredspris.

I fredags presenterades vilka som får Nobels fredspris år 2018, och det delas av den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad, som båda arbetat i många år mot sexuellt våld. 

I Kongo Kinshasa, där Denis Mukwege främst bedrivit sin verksamhet, arbetade Margareta som sjuksköterska och Tore med arbetsuppgifter som kan liknas som sjukhustekniker, trots att det inte fanns så mycket teknik att tillgå. 

Sundsvallsparet var med när första spadtaget togs för Panzisjukhuset i östra delarna av Kongo Kinshasa, där Denis Mukwege har bedrivit sin verksamhet för vård av kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld.

– Hans inriktning var att han skulle bli gynekolog för att hjälpa kvinnor att få bättre förlossningar. Men sen så dök det här upp, helt oinbjudet, det började komma sådana här kvinnor som var sårade på olika sätt, säger Margaretha Grön, sjuksköterska och missionär.

Vad betyder det för Mukwege att få det här priset?

– Priset har hamnat helt rätt den här gången. Men Mukwege brukar säga att jag vill inte ha priserna, jag vill att världen ska se problemen och göra något, säger Tore Grön, sjukhustekniker och missionär.

Man brukar säga att i Kongo Kinhasa så använder man våldtäkt som vapen, hur kan man beskriva det lite mer utförligt?

– Man bryter mineraler och man behöver mer och mer jord för att få fram de här mineralerna, vi kallar de för konfliktmineralerna för att de krigar om dem. Då kommer folket i kläm och ett sätt att förstöra samhället är att man våldför sig på kvinnor och barn. När kvinnor har blivit våldtagna på det här sättet, så blir de utstötta och då faller hela samhället för det är ju kvinnorna som bär upp det, säger Margaretha Grön, sjuksköterska och missionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista