Kent Werne utforskar konspirationsteorier i ny bok

6:54 min

Är månlandningen fejkad? Var det USA:s regering som låg bakom 11 september och styrs världen av rymdödlor? Kent Werne, journalist och författare har träffat ledande konspirationsteoretiker och sammanställt en bok.

Kent Werne är journalist och författare från Sundsvall. Han har gått tillbaka i historien för att förklara de största konspirationsteorier som finns och samlat det sin bok Allt är en konspiration.

– Det är miljoner människor i världen som hävdar att världen styrs av utomjordiska reptiler. Vad som gör att människor tror på detta är att jag tror det fyller ett behov av förklaringar av det kaos som världen kan förefalla vara. Man vill vara en del av en större berättelse. Det finns en psykologisk mekanism bakom detta, säger Kent Werne. 

 De mest kända konspirationsteorierna enligt Kent Werne är att CIA låg bakom mordet på USA:s president John F Kennedy och att det var USA:s regering som sprängde de två World Trade Center tornen i New York den 11 september.

– Har du någon gång under tiden som du undersökt de här konspirationsteorierna börjat fundera över om de kanske ändå stämmer?

– Jag var ganska fascinerad kring Kennedy mordet när jag började med den här boken. Det var inte så att jag trodde på konspirationsteorin men jag visste inte. Jag vet lite bättre nu och jag tror inte att det var en stor konspiration som mördade Kennedy, säger Kent Werne. 

Under måndagskvällen höll Kent Werne en föreläsning i ämnet på Kulturmagasinet i Sundsvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista