Näringsministern: Det är bråttom nu att rädda Kubal

3:41 min

Näringsminister Mikael Damberg (S) åkte till Sundsvall och Kubal på tisdagen med anledning av det kritiska läget för aluminiumsmältverket. Men han hade inget konkret hopp att komma med.

Den amerikanska regeringens sanktioner mot de ryska ägarna till Kubal gör att fabriken kan tvingas stänga ner inom kort. För Sundsvall vore det ett hårt slag. 480 jobb hotas direkt och över 1000 arbetstillfällen indirekt.

Regeringen och Näringsdepartementet har även fört diskussioner med företrädare för den amerikanska regeringen om sanktionerna.

Sedan i april har regeringen lyckats skjuta fram tidsgränsen för sanktionerna två gånger. Näringsminister Mikael Damberg understryker att resan inte är slut än.

– Vi lägger in en extra växel. EU- och handelsminister Ann Linde har rest till Washington i tre dagar för ha möten med ansvariga myndigheter för att få mer tid så att vi kan ställa om, och för att få ett långsiktigt svar på hur sanktionerna kan hanteras, säger Mikael Damberg vid dagens presskonferens rörande Kubal.

Vi lägger in en extra växel. EU- och handelsminister Ann Linde har rest till Washington.

De ryska ägarna arbetar just nu fram en plan för att möta kraven från USA, så att sanktionerna lyfts.

– Det är viktigt att stå redo om det värsta inträffar och koordinera och få alla aktörer att dra åt samma håll. Länsstyrelsen, arbetsförmedlingen och kommunen kommer att samverka, säger Peder Björk, socialdemokraternas partiordförande i Sundsvall, som också fanns på plats under presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista