Tillslag i Timrå – misstänkt ekobrott

1:17 min

Tidigt under tisdagsmorgonen har Ekobrottsmyndigheten genomfört husrannsakan på flera platser runtom i Sverige. En adress i centrala Timrå har genomsökts och personer sitter anhållna.

Tillslaget är i samverkan med Skatteverket och Polisen. Tio personer, som tidigare var anhållna i sin frånvaro, har idag frihetsberövats i Skånes och Jönköpings län samt Timrå, misstänkta för grova skattebrott, bokföringsbrott och penningtvätt.

– Förhör med de anhållna personerna samt vittnen har pågått under hela dagen och pågår fortfarande, berättar Linda Jeppson, sektionschef på ekobrottsmyndigheten, för Ekot.

Enligt Ekot är även ett antal personer anhållna i sin frånvaro.

Totalt rör det sig om 20 miljoner kronor. Det handlar bland annat om motorbränsle som införts från ett annat EU-land utan att moms eller punktskatt har betalats.

– Skattebortfallet genom punktskattebrott, som även omfattar tobak och alkohol, uppgår till miljardbelopp varje år. Drivkrafterna bakom brotten är de enorma brottsvinsterna som kan jämföras med narkotikahandel, samtidigt som upptäcktsrisken och straffsatserna är betydligt lägre, säger Anders Petersson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

I husrannsakningarna beslagtog man telefoner, datorer och bokföringsuppgifter som nu ska analyseras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista