Stella och Stevens öde engagerar många i Stöde

5:38 min

Stella och Steven Wamalwas öde och deras kamp för att få asyl har engagerat hundratals människor i Stöde.

I ett öppet brev till Migrationsverket vädjar en lång rad stödebor att familjen borde få stanna eftersom både Steven och Stella har fasta jobb och sonen Lennie, som idag är åtta år, går i andra klass.

För åtta år sedan rullade flera busslaster med asylsökande in i Stöde. I den allra första bussen satt Steven med sin då gravida fru Stella och hon minns väl känslan av att komma från Kenya till Stöde.

– Det var kallt, allt var nytt och mycket skog, minns Stella.

Steven och Stella bor i ett eget hus och har sedan fem år tillbaka fasta anställningar i ett hemserviceföretag. Sonen Lennie, som föddes i Sverige, går i andra klass. Allt hade varit bra om det inte hade varit för utvisningsbeslutet som Migrationsverket har fattat . Ett beslut som en hel by protesterar emot, enligt Maria Eriksson, som är delägare i det företag där Stella och Steven arbetar.

– Det är ju fantastiska människor att ha och göra med. De sprider en sådan glädje till sina medarbetare och kunder, riktigt populära är de, menar Maria.

På onsdag är Stella och Steven kallade till återvändarsamtal hos Migrationsverket och det kan var början till att utvisningsbeslutet verkställs.

Caroline Roos som jobbar tillsammans med Stella och Steven flyttade till Stöde från Rotterdam i Nederländerna. Nu leker hennes söner i vardagsrummet tillsammans med Lennie - men de är väldigt oroliga för att deras kompis ska försvinna.

 – De fattar helt enkelt inte. Att ha bott här i åtta år med bostad och jobb men ändå måste flytta tillbaka, säger Caroline.

Nu samlar Maria Eriksson in namnunderskrifter för att åka ner till Migrationsverket och lämna över en protestskrivelse, för deras öde har påverkat hela byn.

– Det positiva är att byn har gått samman. Vi slåss för Stella och Steven, alla har gått ihop, säger Maria Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista