Maria Söderlund och Jenny Berglund vid länssjukhuset i Sundsvall.
Maria Söderlund och Jenny Berglund vid länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Christer Suneson

Mer personal till hjärtoperationer i Sundsvall

1:04 min

Antalet pacemakeroperationer ökar på länssjukhuset i Sundsvall. När mer personal behövs ska Mittuniversitetet vidareutbilda sjuk- och undersköterskor att assistera vid operationerna.

Den här veckan startade vidareutbildningen av 13 sjuk- och undersköterskor på länssjukhuset i Sundsvall.

Regionen har köpt in utbildningen av Mittuniversitetet som innebär att sköterskorna sedan kan assistera kiruger vid pacemakeroperationer.

Kortare vårdtider

Mer operationspersonal ska innebära kortare vårdtid för patienterna men också att operationsköerna på sikt ska kortas.

De nya sköterskorna kommer i sin tur att avlasta operationssköterskorna som kan arbeta med andra operationer på sjukhuset i Sundsvall.

– Då kan vi frilägga resurser till operationer av andra patientgrupper här på sjukhuset, säger Maria Söderlund chef på hjärtmottagningen. Vår förhoppning är att kunna korta operationsköerna, säger hon.

Fler behöver pacemaker

Idag genomförs omkring 350 pacemakeroperationer på länssjukhuset i Sundsvall och behovet ökar både i Västernorrland och i övriga Sverige.

– Mycket handlar om att vården blir allt bättre och att fler överlever sina hjärtstopp. säger Maria Söderlund chef på hjärtmottagningen i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista