Ekobrottsmyndigheten
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Riggade företag med målvakter bakom dieselligan

0:56 min

Hittills har sju personer i den misstänkta dieselligan begärts häktade vid Malmö tingsrätt. Runt männen finns en myriad av bolag som använts för att undvika att betala punktskatter på minst 20 miljoner kronor.

Minst två av männen som nu misstänks för att ha importerat flera miljoner liter diesel med falska papper har koppling till Västernorrland. En av dem har tidigare förekommit i härvan av Utansjöverken och plundringen av hamnen där 2012.

För den här typen av ekonomisk brottslighet krävs att man har upparbetade nätverk, konstaterar Magnus Råsten, som  är kommissarie och chef för den polisiära enheten på Ekobrottsmyndigheten.

– Dels så krävs det en hel del kunskaper om området om man ska ägna sig åt sånt här. Man måste ha kontakter, man måste ha inköpskanaler och du måste ha ett leverantörsnätverk för att få ut produkten, säger Magnus Råsten vid Ekobrottsmyndigheten.

När P4 Västernorrland kartlägger de misstänkta dyker det upp en myriad av olika bolag. Både aktiva och sådana som redan gått i konkurs. Sammanlagt greps tio personer vid ekobrottsmyndighetens tillslag på flera platser i tisdags och tillsammans har de drivit ännu fler bolag.

Enligt Magnus Råsten vid Ekobrottsmyndigheten krävs det både många personer, men också bolag, om man ska ägna sig åt den här typen av misstänkt ekonomisk brottslighet.

– Du måste ha kunskap om hur du använder företag som brottsverktyg. Att du riggar företag med målvakter så att du undgår upptäckt. Det kräver både människor och bolag i olika former.

Den man i Timrå som misstänks för grov ekonomisk brottslighet och delaktighet i dieselhärvan häktades av Malmö tingsrätt under fredagseftermiddagen. Mannen, som är i 60-års åldern, misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Vilken roll mannen spelat i härvan är oklart, men han har i tidigare rättegångar som handlat om penningtvätt, uppgett att han drivit en liten redovisningsfirma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista