Kubal Rusal 2-Verk2
Verk 2 inne på aluminiumsmältverket Kubal utanför Sundsvall. Foto: Robert Sundin

Kubal får tillfällig förlängning

4:35 min

Idag fredag skulle ryskägda aluminiumsmältverket Kubal, söder om Sundsvall, behöva börja släcka ugnarna för att kunna parera de väntade sanktionerna från USA mot ryska intressen. Nu meddelar USA att sanktionerna skjuts fram.

Det amerikanska finansdepartementet skriver nu på sin sajt att sanktionerna skjuts fram en tredje gång. Nu väntas de träda i kraft den 12 december och det betyder att Kubal fått en ny respit.

Det har varit ett fortsatt hot mot fabriken och 480 anställda samtidigt som fabriken behövt tid för att stänga ner ugnarna på ett klokt sätt. Annars riskerar de att skadas och fabriken kan förmodligen aldrig mer öppna.

Kubal uppger att företaget behöver 30 dagar för en nedstängning. Men källor P4 Västernorrland varit i kontakt med säger att man kan klara det på 20 dagar.

Kubal får alltså mer tid, men långsiktigt hoppas man att USA helt tar bort Kubal från sanktionslistan trots att det är den ryska metallkoncernen Rusal som äger Kubal och att oligarken Oleg Deripaska fortfarande har ägarintressen i Rusal. 

EU- och handelsminister Ann Linde, vars departement P4 Västernorrland varit i kontakt med, hade inga garantier från amerikanskt håll att sanktionerna skulle skjutas upp, men så blev det än en gång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista