Kramfors kommun om felaktiga särskoleplaceringar: Vi gör ingenting mer om inte Skolinspektionen kommer med riktlinjer

3:47 min

Vi kan bara beklaga om någon satts felaktigt i särskolan men vi kan inte göra något mer från kommunens sida, säger BKU-nämndens ordförande i Kramfors.

Nu kommenterar Thomas Näsholm frågan om barn kan ha placerats felaktigt i särskolan i Kramfors och vad kommunen i så fall har för ansvar för dom elever som nu är vuxna.

Det som har hänt kan vi inte göra något åt.

– Det som har hänt kan vi inte göra något åt, säger Thomas Näsholm (S) som är ordförande för BKU-nämnden i Kramfors (Barn-, Kultur och Utbildningsnämnden)

– Det får inte hända, det är djupt beklagligt, men den mänskliga faktorn kan man inte råda över säger han och hänvisar elever som anser att de gått miste om utbildning till vuxenutbildningen. Mer kan vi inte göra, anser han. Han säger också att elever som anser sig felaktigt behandlade kan höra av sig till kommunen men exakt vad kommuner skulle göra då, det vet han inte.

Bara om skolinspektionen skulle komma med riktlinjer så kan det blir aktuellt att titta på det.

Att Kramfors kommun själv skulle ta kontakt med före detta särskoleelever, till exempel genom frågeformulär, och ta reda på hur många som anser sig felplacerade, det säger Thomas Näsholm vore orimligt. Det kan röra sig om cirka 250-300 elever på tio år.
Inte heller anser han att kommunen skulle kunna hjälpa drabbade med nya utredningar eller ekonomiskt kompensera den som i vuxen ålder behöver studera för att ta igen sånt man missade på grund av särskolan.

– Bara om skolinspektionen skulle komma med riktlinjer så kan det blir aktuellt att titta på det, säger Thomas Näsholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista