Sundsvallsläkare vill ta över Voon i Sollefteå

2:53 min

Det kan även fortsatt bli en vårdcentral i Sollefteå som inte drivs i Region Västernorrlands regi. Föreningsdrivna Voon gick nyligen i konkurs – men andra aktörer visar intresse. En privat vårdgivare vill ha allt i Sollefteå: sjukhuset, äldreomsorgen och vårdcentralen.

Medlemsägda Voon, vård och omsorg i Norrland, gick i slutet av förra veckan i konkurs och skulderna uppges vara fyra miljoner. Voon hävdar att många vårdkrävande patienter har listat sig hos dem och som kostat mycket. Vårdcentralen drivs nu vidare av konkursförvaltaren och nästa vecka blir det nya möten mellan Voons ledning och Region Västernorrland kring vårdcentralens och dess patienters fortsatta öde.

Enligt Allehanda och SVT Västernorrland är ett par stora lokala privata vårdaktörer intresserade att ta över. P4 Västernorrland har sökt flera aktörer, vi har obekräftade uppgifter om ytterligare minst en stor vårdgivare som kan tänka sig ta över i Sollefteå.

En som vill ta över vården i Sollefteå och det med besked – är Hassan Soleymanpur. Han vill inte bara driva vårdcentralen – han vill också ta över sjukhuset och kommunens äldreomsorg.

– Hela vården i Sollefteå borde ha en huvudman, säger han. De tre delarna måste bli en enda. Sollefteå är för litet för något annat.

Men inte heller när Region Västernorrland var enda aktören fungerade det. Det var, och är, knappt med läkare på hälsocentralen. Samtliga politiker är medvetna om är att ekonomin hela tiden gröps ur med enorma stafettkostnader.

– Men jag har aldrig haft stafettläkare på mina vårdcentraler. Så det går, säger Hassan Soleymanpur, läkaren som i dagsläget driver tre vårdcentraler i Sundsvall. På Alnö och på Skönsmon samt tillsammans med Sundsvalls Vårdteam AB även St Olof i Nacksta.

Argumentet att extra vårdkrävande patienter blir ett ekonomiskt problem för en vårdcentral tror han inte på.

– För dessa får man även bättre betalt.

Hassan Soleymanpur var redan för ett par månader sedan på besök i Sollefteå.

Om det blir hans bolag Caspien som lägger ett bud och får överta Voon tvekar han om det blir helt med samma personal.

– Vi kan överta personal, men man måste i så fall vara beredd att jobba annorlunda, säger han och tar som exempel att han är läkare men inte tvekar att göra sådant som sjuksköterskor annars gör som att vaccinera och lägga om sår.

P4 Västernorrland: Så om ditt vårdbolag Caspien blir aktuellt vill du ha mycket mer än bara vårdcentralen i Sollefteå. Du vill även ha sjukhuset och kommunal äldreomsorg. Personalen måste vara beredd att jobba på ett annat sätt över vårdgränserna. Patienterna kan då få en mer sammanhållen vård. Och ekonomin kan kontrolleras – är det så du tänker?

– Ja, precis så.

Vårdcentralen Voon och dess 8000 listade patienter är det mest akuta i nuläget. Frågan om Sollefteå sjukhus eventuellt ska kunna läggas ut på entreprenad utreds av Region Västernorrland och den utredningen ska enligt källor presenteras i december eller januari. Gissningsvis kan det bli en del i en eventuell politisk överenskommelse i sökandet efter en regionmajoritet där Socialdemokrater och Moderater just nu pekas ut som närmast att komma överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista