Flest fattiga barn i Kramfors

2:40 min

I Kramfors kommun bor flest barn med lägst inkomststandard i hela Västernorrland. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Åtta procent av barnen i Kramfors kommun i åldern mellan 0 och 17 år bor i hushåll med lägre inkomst än vad SCB räknar som skälig levnadsstandard.

I Örnsköldsvik till exempel är siffran mycket lägre - 4,4 procent, enligt siffror från SCB. 

– Det är inte bara att man har låga inkomster. I Kramfors kommun har vi också höga ohälsotal. Vi har en hög andel av överskuldsatta familjer och det hänger ihop många av de här bitarna, säger Carina Eriksson, verksamhetschef för socialtjänsten och ekonomiskt bistånd på Kramfors kommun.

Sedan 2017 finns det en negativ trend på flera plan i Kramfors kommun som rör barnens situation. 

– Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har ökat, andelen orosanmälningar rörande barn ökar ganska ordentligt, antalet utredningar av barn som far illa ökar och andelen placerade barn ökar också, konstaterar Carina Eriksson, verksamhetschef för socialtjänsten i Kramfors kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista