En grön soptunna med ett klistermärke där det står "Färgsortera!" Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora skillnader mellan länets skolor i arbete för hållbar utveckling

1:30 min

Organisationen Håll Sverige Rent uppmanar svenska skolor att ansluta sig till programmet Grön Flagg. I Västernorrland syns stora skillnader mellan vilka kommuner som hörsammat uppmaningen.

För att få skolor att arbeta mot hållbar utveckling uppmanar organisationen Håll Sverige Rent svenska skolor att ansluta sig till programmet Grön Flagg. Syftet med programmet är att eleverna själva ska vara med i hållbarhetsarbetet och tycka till.

– Vi vill att slutresultatet leder till att de blir handlingskompetenta, berättar Kristina Bjerka som är ansvarig för Grön Flagg hos Håll Sverige Rent.

17% av länets skolor är anslutna till projektet. Anledningen till den låga siffran är att det är så ojämnt mellan kommunerna. I Härnösand exempelvis är 72% av skolorna anslutna och Sundsvall har också en stor andel. I Örnsköldsvik däremot är det 0%. Timrå och Sollefteå har en skola vardera ansluten.

– Då kan man tänka sig att det finns ett engagemang på kommunnivå. Vi ser det över hela landet att, i kommuner där kommuner och förvaltning är positiva, där är många med. Men där det inte finns ett så stort engagemang, där blir det inte så stor genomslagskraft, säger Kristina Bjerka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista