Hyreshus
1 av 2
Endast 30 personer skulle samtidigt få vistas i lokalerna. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio
Petra Norberg, förvaltningschef Härnösands kommun Arbetslivsförvaltningen
2 av 2
Petra Norberg, förvaltningschef Härnösands kommun Arbetslivsförvaltningen Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio

SFI-undervisning i underdimensionerade lokaler

1:28 min

Mellan 40 och 50 personer har undervisats i lokaler avsedda för maximalt 30 personer.

Högst 30 personer skulle samtidigt få vistas i den lokal på Köpmangatan, enligt Härnösands kommun som hyrde ut lokalen till Humanus Syd. Trots det har mellan 40 och 50 personer undervisats i lokalerna.

– Vi har informerat om att den är lämplig för mindre grupper och för ett mindre antal timmars aktiviteter, säger Petra Norberg som är förvaltningschef på arbetslivsenheten i Härnösand som hyrt ut fastigheten.

Efter en inspektion som räddningstjänsten gjorde 2015 framkom en mängd säkerhetsåtgärder som behövde vidtas.

Kommunen svarade då Räddningstjänsten att lokalen skulle användas för annan verksamhet och att max 30 personer skulle vistas i lokalen samtidigt och bara i bottenvåningen.

Därutöver så är, enligt Petra Norberg, ventilationen bara dimensionerad för upp till 30 personer, något som Humanus Syd ska ha informerats om i samband med att de hyrde lokalerna av kommunen.

– Att vi begränsade antalet personer i lokalen hade enbart att göra med ventilationen som var dålig, säger Petra Norberg, förvaltningschef vid Härnösands kommun.

Enligt räddningstjänsten så är både hyresvärd och hyresgäst gemensamt ansvariga för att lokalerna är säkra för det ändamål de ska användas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista