Kubal Verk 2  Rusal
1 av 2
Foto: Linus Wallin
Handelsminister Ann Linde
2 av 2
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sanktioner mot Kubal på väg att lätta

2:57 min

USAs sanktioner mot det ryska företag som äger Kubal i Sundsvall är på väg att lätta, enligt uppgifter till facket på Kubal.

Kubal måste få ett besked senast på måndag den 12 november om de tvingas stänga ner ugnarna.

På sin sajt skriver de fackliga företrädarna att de fått kännedom om att OFAC, den amerikanska myndighet som hanterar sanktionerna, är nöjda med oligarken Deripaskas minskade inflytande över Rusal, och att ett beslut kan väntas om 30 dagar.

– Det verkar som om det blir en uppskjutning, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande.

TT: Vad bygger den informationen på?

– Vi har fått signaler från USA att det skulle vara på det viset, säger hon.

Kubal måste nu besluta hur produktionen ska hanteras under tiden. Det facket hoppas på är fortsatt dispens att köra produktionen av aluminium fullt ut fram till beslut.

Handelsminister Ann Linde (S) kan inte bekräfta att OFAC är nöjda med Deripaskas minskande inflytande över Rusal men hon tror att ett besked kring sanktionerna kommer den närmaste tiden.

– Jag vill uppmana alla att inte ta ut något i förskott förrän vi har ett besked från det amerikanska finansdepartementet, säger hon.

Ett besked som enligt Ann Linde (S) borde komma när som helst.

– Jag tror det kommer mycket snart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista