Kubal

Kubal får en månad förlängd tidsfrist

1:08 min

Besked om Kubal tvingas stänga ner förlängs till den 7 januari. Det meddelade OFAC under fredagskvällen.

Det amerikanska finansdepartementet skriver på sin sajt att sanktionerna skjuts fram ytterligare en gång. Det ryska ägarbolaget Rusal med dotterbolag Kubal får förlängt utgångsdatum från den 12 december till 7 januari.

 – Just nu betyder det inget mer än att vi har nästan en månad extra på oss. Det är inte förrän vi får meddelande att sanktionerna är lyfta, annars är det bara en förlängning, säger en talesperson från Kubals ledningsgrupp till P4 Västernorrland.

Hur känns det här beskedet? 

– Det är jättebra att det är förlängt men man vill veta på riktigt att sanktionen är över. Vi vill se en slutgiltig lösning på det, säger han.

Stefan Hultman är ordförande för IF Metall på Kubal. Han säger att beskedet är en lättnad för personalen. 

– Dispensen var efterlängtad. Vi hoppas att kongressen senast i början av december kan behandla och ta bort sanktionerna helt och hållet. Då först kan vi leva normalt igen, säger Stefan Hultman.

– Det finns ett hopp igen. Det är jobbiga tider det här. Vi har haft sanktioner sen april. Ingen vet vad som händer. Dom anställda känner sig som en vikarie. De har haft jobb en månad i taget, säger han.

Förutom facket driver den svenska regeringen och aluminiumbranschen i stort i hela Europa på för att förmå amerikanerna att undanta Kubal från sanktionerna.

Kubal har cirka 470 anställda i Sundsvall och på måndag kommer ledningen för företaget att kalla personalen till ett informationsmöte.