Kent-Åke Enström är klädd i röd långärmad tröja och sitter vid köksbordet tillsammans med sin hustrun Monika Svanberg. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
1 av 3
Kent-Åke Enström är tillsammans med hustrun Monika Svanberg orolig för att de inställda helgbussarna kan påverka turismen i bygden. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Jerry Engström driver friluftsbyn Höga Kusten
3 av 3
Jerry Engström. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Inte bara ortsbefolkningen blir lidande när Höga Kusten blir utan kollektivtrafik

4:58 min

Från och med den 9:e december blir Ullånger och den omkringliggande trakten utan kollektivtrafik på helgerna. Något som kan slå mot andra näringar i området.

I helgen berättade P4 Västernorrland att Ullånger och trakten runt omkring kommer att bli utan kollektivtrafik på helgerna från och med den 9:e december när helgtrafiken på busslinjerna 50, Härnösand-Örnsköldsvik och 202, Ullånger-Kramfors ställs in.

– Det beror på budgetsituationen för 2019. De här linjerna drabbar inte skola och arbetspendling, vilka är våra prioriterade grupper, sa Hans Fälldin, administrativ chef på Din Tur.

I ett hemtrevligt kök i Docksta bjuder Kent-Åke Enström och hustrun Monika Svanberg på gott kaffe. treåriga golden retrievern Mossan svassar runt fötterna medan de berättar om hur mycket bussen betyder för bygden. Framförallt för turismen som fått ännu större vikt de senare åren. Docksta ligger i Vibyggerå socken och i början av 2000-talet skapades en förening, Vibyggerå2000 som bland annat jobbar för att det ska finnas hållbara kommunikationer med omvärlden.

I en skrivelse till kollektivtrafikmyndigheten betonar man just turismen och medvetenheten att busslinjen inte bär sig på det befolkningsunderlag som finns i bygden, men att det finns andra värden än ekonomiska. Att lokalbefolkningen blir avskuren på helgerna är en sak, men problemet blir större än så menar Kent-Åke och Monika:

– Ullångersborna får svårt att åka buss på helgerna, det är en sanning. En annan är det mycket större perspektivet med turismen, näringsidkarna och tillgången till den här naturen. Det handlar inte bara om att Ullångers- eller Dockstaborna har svårt att åka in till Örnsköldsvik eller Kramfors, utan det är en så mycket större fråga, säger Kent Åke Enström.

En av entreprenörerna som bedriver turismverksamhet i Höga Kusten är Jerry Engström som driver Friluftsbyn. När P4 Västernorrland når honom är det första gången han får höra om de nedlagda turerna.

– Det fick jag reda på nu. Alltså jag har förståelse för att man behöver se över lönsamheten men jag hade gärna börjat i andra änden för att se hur vi kan få fler resenärer, säger Jerry Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista