Sofia Södergård
Sofia Södergård spelar Elaka Måns i Teater Västernorrlands uppsättning av Pelle Svanslös. Foto: Anna Morveto/Sveriges Radio

Sofia Södergård gestaltar Elaka Måns i Pelle Svanslös

2:24 min

Teater Västernorrlands uppsättning av musikalen Pelle Svanslös repeteras för fullt. Rollen som Elaka Måns har fått en ny tolkning genom dansaren och skådespelaren Sofia Södergård från Sundsvall.

 Teater Västernorrlands uppsättning av musikalen Pelle Svanslös har premiär precis efter jul och det blir både figurer med och utan svans. Sofia Södergård har rollen som Elaka Måns.

Hon berättar att hon försöker som skådespelare ta reda på varför Elaka Måns är elak hela tiden.  

– Jag vill hitta nyanser i det hela och försöker hitta hans svaghet eller hans sårbarhet. Vad är det han längtar efter och vad är det är som är så viktigt att reta Pelle och att själv äga hela Uppsala eller hela världen, säger hon. 

Besökarna kommer även att få se Elaka Måns dansa i uppsättningen. Regissör är Isabelle Moreau och majoriteten av teamet består av kvinnor. 

– Det gör skillnad med den kvinnliga blicken på scenkonst oavsett om det är teater eller dans ur jämställdhetsperspektivet. Att jag får spela Måns, att sätta en kvinna på den rollen istället för en man som kanske redan är farlig eller macho i sitt privatliv, säger Sofia Södergård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista