Hoppas att föreningslivet ska ta över efter Kramforshjärtat

1:45 min

Kramforshjärtat, en träffpunkt för nyanlända, stänger i morgon. Jonne Norlin (S) som är nämndsordförande tror och hoppas att föreningslivet ska bidra till integrationen i framtiden.

Kramforshjärtat startade för två år sedan som en träffpunkt där asylsökande kunnat gå svenskakurs, få information från myndigheter eller bara slinka in för en kaffe eller för att prata med någon en stund. Mend en 30 november stänger verksamheten.

– Det korta, enkla svaret är ju ekonomiska skäl. Bara min nämnd saknar för tillfället drygt 40 miljoner kronor och det här är en del i vårt besparingspaket. Just Kramforshjärtat är en besparing på 800 000 kronor, säger Jonne Norlin (S), ordförande för BAS-nämnden i Kramfors kommun.

Verksamheten har varit välbesökt och väldigt uppskattad, och det medger Jonne Norlin. 

– Ja den har verkligen gjort nytta, det var därför vi startade den. Då hade vi ungefär 1400 asylsökande i lilla Kramfors så det var en nödvändighet då, nu har situationen förändrats och vi har 400 asylsökande, så behovet är inte lika stort, säger han.

Däremot hade man hoppats att verksamheten hade gett mer för integrationen på orten.

– Tyvärr har vi inte fått gemene Kramforsbo att söka sig dit. Vi tror och hoppas nu att föreningslivet i stort ska kunna hantera de 400 som är kvar nu på ett bra sätt, säger Jonne Nordin.

Bland verksamheter som varit engagerade som Jonne Nordin tror kommer fortsätta engagera sig för nyanlända finns bildningsförbund, kyrkan, internationella kvinnoföreningen och idrottsföreningar. 

– Idrottsrörelsen är ett väldigt lyckat exempel, och där tänker man inte på om det är någon med en annan hudfärg eller så. Som i fotbollen, där samlas man runt det och där är det så naturligt. Föreningslivet i stort tror jag är den bästa arenan.