Sverigefinsk vardagshjälte från Kramfors prisad

0:56 min

Marja-Leena Paananen, ordförande för Finska föreningen i Kramfors, är Årets vardagshjälte efter att ha fått allra flest röster.

På fredagskvällen utsågs Årets Sverigefinnar vid en gala på Finlandsinstitutet i Stockholm. Årets Sverigefinnar är ett samarbete mellan Sisuradio, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen. 

Översättaren Janina Orlov fick utmärkelsen Årets Sverigefinne, diskuskastaren Daniel Ståhl blev Årets unga Sverigefinne och Marja-Leena Paananen, ordförande för Finska föreningen i Kramfors, blev utsedd till Årets vardagshjälte.

Marja-Leena Paananen är ordförande i Kramfors finska förening. I tio år har hon kämpat för att Kramfors skulle skicka in en ansökan om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Detta skedde slutligen i våras.

Passionen för att hjälpa finskspråkiga i Sverige vaknade till liv redan i mitten på 1980-talet då hon började jobba på tolkcentralen i Kramfors.

Årets vardagshjälte är publikens pris och tilldelas den som fått flest röster i omröstningen på hemsidan för Årets Sverigefinnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista