Stor överinskrivning av elever i särskolan i Kramfors

1:48 min

Kramfors har haft mer än dubbelt så stor andel av sina elever inskrivna i särskolan, jämfört med riket i genomsnitt.

Sedan kommunerna tog över särskolan från landstingen under mitten av 90-talet så ökade andelen elever i hela Sverige. Från att ha legat stadigt runt 0,8 procent av alla elever så var siffran 2008 1,4 procent i riket i genomsnitt. 

Men i vissa kommuner var ökningen mycket större. I Kramfors var 3,5 procent av grundskoleeleverna inskrivna i särskolan 2008.

Om man jämför med grannkommunen Sollefteå så hade Kramfors dubbelt så många elever i särskolan.

Om man jämför med grannkommunen Sollefteå så hade Kramfors dubbelt så många elever i särskolan, 61 jämfört med 30 i Sollefteå, trots att det totala antalet grundskoleelever i Kramfors var något lägre.

Magnus Tideman som är professor i handikappvetenskap vid högskolan i Halmstad tycker att de här siffrorna borde ha fått Kramfors kommun att reagera.

– Det borde man ha gjort, verkligen. Man borde funderat över om det finns någon rimlig förklaring.

Efter 2010 så händer det saker. Då granskar Skolinspektionen 30 kommuner, däribland Kramfors, vad gäller de utredningar som görs inför särskoleplacering. Resultaten är dåliga. I till exempel Kramfors är samtliga utredningar bristfälliga och måste göras om.
Och efter den granskningen minskar andelen elever i särskolan och även nu utmärker sig Kramfors kommun.

Det visar på att man har hanterat detta på ett felaktigt sätt och att man som kommun borde ta ansvar för det.

På tre år fram till 2011 minskade andelen i hela Sverige något, från 1,4 procent till 1,2 procent. 

I Kramfors minskade andelen elever i grundsärskolan mycket kraftigt från 3,5 till 1,5 procent. Eller i antal elever: Från att ha haft 61 elever inskrivna i grundsärskolan 2008 så var det bara 24 som var inskrivna 2011.

– Det visar på att man har hanterat detta på ett felaktigt sätt och att man som kommun borde ta ansvar för det, säger Magnus Tideman.

Kramfors kommun har avböjt från att kommentera detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista