En elev i huvtröja sitter på en bänk i en korridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Särskolan

Fel att locka med körkort vid särskoleinskrivning

0:55 min

Att locka med körkortsutbildning för att få någon att gå med på en särskoleplacering är helt fel, säger Skolinspektionen.

– Det är klart olämpligt att locka med något sådant, säger Elisabet Wikén som är avdelningschef för Skolinspektionens norra region.

Det är en förälder i Kramfors som berättar hur hennes son  skulle få en körkortsutbildning om han kuggade intelligenstestet och skrevs in i särskolan. Samma föräldrar fick höra att om sonen inte gick med på att börja i  särskola så skulle han inte få något som helst stöd efteråt.

Samma hot berättar en pappa till en då åttaårig pojke om. Ifall föräldrarna inte skrev under för en särskoleplacering så skulle pojken inte få någon stödundervisning i den vanliga klassen. 

– Det är fel. Skolan ska ge särskilt stöd till den som behöver det. Man behöver inte gå i särskola för att få stöd, säger Elisabet Wikén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista