sopor i skog
1 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
eternitplattor slängda i skogen
2 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Sopdumpen i Bergeforsen städas

1:30 min

Timrå kommun är nu ute och städar det område väster om Bergeforsen som P4 Västernorrland berättade om på fredagen.

Området har under en längre tid använts som dump för grovsopor, ett 20 tal bilvrak, en skrotbil och ett helt tak av eternitplattor har bland annat lämnats i skogen längs väg 330.
Under fredagen så har fem personer från Timrå kommun ägnat sig åt att städa området, det berättar Tobias Öhlund, miljöinspektör i Timrå.

Personal från tekniska kontoret utför städningen men fastighetsägaren, Allmänna Arvsfonden, kommer att bekosta den.

Vad gäller det eternittak som har dumpats så kommer ett saneringsföretag, med behörighet att hantera asbest, att ta hand om plattorna.

– Det är dammpartiklar från eterniten som är farliga att andas in. Ligger ett eternittak så här utgör det ingen hälsofara, det är om man börjar röra i det och kanske bryter sönder plattorna som det är farligt. 

– Men det är ett farligt avfall så det ska absolut inte ligga där utan tas om hand och köras till mottagare som tar hand om den här typen av avfall, säger Tobias Öhlund.

 

 Det här är ett tips via Radioleaks, vill du lämna ett anonymt tips så hör av dig dit. Redaktionen är bemannad varje dag till klockan 23.00 om du vill prata med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista