Boende i Västanå mobiliserar när nytt gruvföretag kommer till byn

3:58 min

Västanåborna, nordväst om Sundsvall, är återigen oroliga när ett nytt gruvföretag kommer till byn nästa år. Det förra bolaget orsakade stora skador i naturen och provborrningarna stoppades.

Företaget Asera Mining har tagit över tillstånden från det företag som var i byn för cirka fem år sedan och som då orsakade stora skador ute i skogen. Asera Mining ser stora möjligheter med fyndigheten i Västanå och planerar nya provborrningar under 2019.

Bybor kritiska

Men byborna är fortfarande emot både provborrningar och en eventuell gruva, säger Mats och Lilian Ulander som bor i Västanå.

– Ja beskedet kom lite som en chock när vi tänkt att det kanske hade lugnat ner sig med de här gruvplanerna, säger Mats Ulander som bor i Västanå.

Förra provborrningarna stoppades

Det var år 2012 som företaget Providence Lithium Resources hittade stora mängder litium i berget vid Västanå, en sex, sju mil nordväst om Sundsvall. Men något år senare orsakade provborrningarna så stora skador i naturen så att arbetet stoppades av myndigheten Bergstaten.

Bolaget åtalades också och dömdes att betala böter för otillåten miljöverksamhet.

Nu har ett nytt bolag, Asera Mining tagit över inmutningsrättigheterna men byborna litar inte riktigt på det nya bolaget.

– Abslout inte, säger Lilian Ulander. För vi vet att det finns personliga kopplingar mellan de här båda bolagen, säger hon.

Litium viktigt för grön omställning

Litium är en viktig beståndsdel i tillverkning av uppladdningsbara batterier, framförallt i batterier till elbilar. En marknad som spås explodera de närmaste åren då många länder och bilföretag i världen har som mål att fasa ut bensin- och dieselfordonen och minska utsläppen till atmosfären.

Men man måste ta hänsyn till andra värden också, säger Mats Ulander i byn Västanå.

– Personligen funderar jag på om batterier och de gifter som finns i dom är så miljövänligt egentligen, säger Mats Ulander.