Arbetslösheten ökar i länet

Färska siffror visar att långtidsarbetslösheten har ökat rejält i länet under det senaste året. Dessutom ser läget dystert ut när det gäller den öppna arbetslösheten som är högst i Sollefteå. Där är nästan sex procent av befolkningen utan jobb vilket kan jämföras med Örnsköldsvik och Kramfors där man ligger närmare fyra procent.

En av anledningarna till de svarta siffrorna är, enligt chefen för arbetsförmedlingen i Kramfors och Sollefteå, att det är ont om lediga jobb i Sollefteå samtidigt som allt fler förlorar sina jobb. 

I övrigt konstaterar länsarbetsnämnden att 4,7 % av länets befolkning mellan 16-64 år var öppet arbetslösa i september i år vilket är det något fler än vid samma tid föregående år. De exakta siffrorna för Örnsköldsvik är 4,3 procent, Kramfors 4,5 procent och 5,8 procent i Sollefteå.

– Antalet nyanmälda platser fortsätter att öka jämfört med 2004, och det tolkar vi som en signal till en förbättrad arbetsmarknad. Det som motsäger detta är en ökning av antalet arbetslösa. Det är framför allt ungdomar som står för denna ökning och vi ser svårigheter i ungdomarnas etablering på länets arbetsmarknad. Arbetsförmedlingen prioriterar därför nu kontakter med företagen för att få fram ännu fler platser för de arbetssökande i länet, säger länsarbetsdirektör Gunnar Fors i ett pressmeddelande. 

Antalet nyanmälda jobb var i september 815 stycken vilket är en väsentlig ökning jämfört med september 2004, då antalet var 558. Större delen av dessa platser hade en varaktighet över tre månader.

Under september i år varslades 166 personer om uppsägning, vilket är betydligt färre än de 413 som varslades i september föregående år. Antalet varsel hittills i år är 800 stycken jämfört med 1226 under motsvarande period 2004.

När det gäller friår var 257 personer friårslediga under september i år fördelat på 60 procent kvinnor och 40 procent män. Eftersom årets platskvot inte är fylld, och friårsförsöket pågår även under 2006, kommer det hela tiden nya ansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".