Just nu

Stadioncrossen räddas med konstsnö

2:01 min

SM-veckan i Sundsvall ser ut att kunna köra alla 24 planerade idrotter. Även det stora frågetecknet stadioncross som kräver mycket snö.

Nedräkningen är i full gång inför den tionde SM-veckan där många vintertävlingar samlas på ett och samma ställe. Än en gång är Sundsvall värd men den här gången är det en aning nervöst med tanke på den något sparsamma tillgången på snö.

På tisdagseftermiddagen och kvällen hölls det långmöte.

– Men snön gick snabbt att diskutera. Vi kommer att kunna tillverka konstsnö och vi kommer att köra stadioncross om det inte blir tropisk värme. Men banan kan kanske komma att bli lite kortare, säger Mats Ågebrant, projektledare för SM-veckan i Sundsvall.

Stadioncross är en variant av skotercross. Den största skillnaden är att banan är betyd­ligt kortare och mer extrem. Kännetecken för stadioncross är korta och intensiva heat med höga och extrema hopp. Tävlingarna sker på Gärdehov 31 januari. Snöskotrarna tros locka stor publik – vid tidigare SM-tävlingar har 7.000 åskådare kommit.

Deltagande sporter 28 januari till 3 februari:

Alpinrodel
Alpint (parallellslalom)
Badminton
Boule
Bowling
Brottning
Crosskart
Cykeltrial
Danssport
Draghundsport
Dragkamp (individuell)
Freeskiing (big air)
Längdskidor
Radiostyrd bilsport
Rallycross
Rallysprint
Rullstolsrugby
Skicross
Snowboard (big air)
Softball
Stadioncross (snöskoter)
Styrkelyft (lag)
Virtuell bilsport
X-trial

Om det fanns ett mästerskap i antal arrangerade SM-veckoarrangemang skulle Sundsvall knipa guldmedaljen eftersom staden snart arrangerar sin fjärde SM-vecka. Tidigare har Sundsvall haft SM-veckan vinter 2009 och 2011 samt SM-veckan sommar 2015.