Mikael Bylund på pantbanken i Sundsvall
Mikael Bylund på pantbanken i Sundsvall Foto: Christer Suneson

Högtryck på pantbanken i Sundsvall

2:04 min

Pantbanken i Sundsvall har haft högsäsong inför storhelgerna. Jul- och nyårshelgerna är en period då många använder pantbanken för att få ut lite extra pengar när det ekar tomt på bankkontot.

På pantbanken i Sundsvall har man haft mycket kunder under december. Men om man jämför några år tillbaka har antalet kunder minskat något men de som kommit har lånat mer.

– Snittbelåningen har ökat avsevärt. Förr var det få som lånade mer än 15 000 kronor men nu sker det dagligen, säger Mikael Bylund som arbetar på pantbanken.

Mest smycken belånas

Mest är det guld- och silversmycken som folk kommer in med till pantbanken i Sundsvall men även musikinstrument är vanliga. Det är också stor variation på de kunder som kommer in på pantbanken.

– Det är från 70-80-åringar till folk i 18-årsåldern. Så det är verkligen vem som helst som brukar komma in till oss, säger Mikael Bylund.

Ibland blir det nej

Men det finns föremål som är svåra att belåna på pantbanken. Saker som de ofta säger nej till.

– Ja konst är svårt att sälja för oss och även kameror. Då säger vi ofta nej, säger Mikael Bylund på pantbanken i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista