Foto: Polisen

Så satte offren dit pedofilbröderna

2:19 min

Efter ett av de större sexualbrottsmålen mot barn i Sverige på senare år berättar nu flera av offren om hur de lurades att tro att de män som förgrep sig på dem var deras vänner.

Vänskapen gjorde att offren länge lät bli att anmäla. En diskussionstråd på kontroversiella nätforumet Flashback var en av de saker som till slut fick ett av offren att anmäla.

”Hej, jag är vän med två pedofilbröder. Utöver att dom är pedofiler och jag tekniskt sätt blev utnyttjad av dom, så är dom jättefina människor som sprider mycket glädja och kärlek i mitt liv. Vad ska jag göra? Alla seriösa tips och råd är välkomna”

I inlägget på Flashback skriver Viktor om sin vänskap med två bröder som i 15 års tid utsatt barn för våldtäkter. Bröderna som idag är i 35-årsåldern har lurat honom och andra barn att pedofili är okej. 

Hundratals främlingar engagerar sig och får honom att inse att han och andra blivit manipulerade av bröderna.

Viktor riggar en fälla och ringer upp en av bröderna på hans födelsedag – i hemlighet spelar han in samtalet och får brodern att erkänna delar av brotten som sträcker sig över 15 års tid.

När Viktor går till polisen följer snart fler offer efter och bröderna kan gripas och dömdes i hovrätten till 7 och 9 års fängelse.

Ett annat av offren, Leo, var 10 år gammal när våldtäkterna mot honom började. Nu har han budskapet att fler ska våga anmäla och slå larm – även om man lurats tro att förövaren är ens vän.

Leo och Viktor heter egentligen någonting annat.

P1 Dokumentären Hjälp! Mina vänner är pedofiler släpps nu på morgonen som podd och sänds på söndag klockan 15 i P1.

För stöd och information om sexuella övergrepp kan du vända dig hit: https://www.1177.se/Tema/Sex-och-relationer/Vald-och-overgrepp/Sexuella-overgrepp 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista