Släckningsarbete skogsbrand
1 av 2
Det är torrt i skog och mark, hög risk för skogsbrand. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Tommy Lindgren Räddningstjänsten Medelpad
2 av 2
Tommy Lindgren Räddningstjänsten Medelpad Foto: Christer Suneson

Brist på deltidsbrandmän i Västernorrland

1:56 min

Över 50 deltidsbrandmän saknas vid räddningstjänsterna i Västernorrland. Det visar en undersökning som P4 Västernorrland gjort. En brist som märktes tydligt under skogsbränderna i somras.

Nu söks många deltidsbrandmän i Västernorrland, bland annat av Räddningstjänsten i Medelpad.  

– Vi har ambitionen att utöka deltidsgrupperna från tre, som det är idag, till fyra. Därför har vi den här rekryteringskampanjen, säger Tommy Lindgren, gruppchef vid räddningstjänsten i Medelpad.

En deltidsbrandman, eller kvinna, är en kommunal deltidsanställning. Alltså något man gör utöver sitt ordinarie jobb.

Betalda övningar och utbildning

Räddningstjänsten betalar för den tid som personen deltar i utryckningar, övningar och utbildningar. 

– Det brukar bli en årslön på mellan 80 000 - 150 000 kronor för en deltidsbrandman. Beroende på hur många timmar som arbetas, säger Tommy Lindgren.

50 saknas i Västernorrland

Bland de tre räddningstjänsterna i Västernorrland saknar Örnsköldsvik 25 deltidsbrandmän, Höga kusten saknar 15 och räddningstjänsten i Medelpad saknar 10 personer.

– Här i Medelpad är inte situationen akut som på andra håll. Vi har behov av omkring tio nya deltidsbrandmän, säger Tommy Lindgren.

Öppnat upp för distansarbete

Ett nytt sätt att få in fler deltidsbrandmän är att Räddningstjänsten i Medelpad skapat kontor på brandstationerna som möjliggör för personer att kunna distansarbeta med sitt ordinarie jobb. Då kan man arbeta samtidigt som man har jour på stationen.

Något som bland andra skogsbolaget Norrskog hakat på. Företaget har utrustat ett litet kontor på brandstationen i Liden, fem mil nordväst om Sundsvall.

– Vi har tagit kontakt med flera arbetsgivare om det här konceptet att kunna jobba på distans och möts av mycket bra respons, säger Tommy Lindgren chef för deltidsbrandmännen på Räddningstjänsten Medelpad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista