Sollefteå kommun överväger köpa hotell Appelberg

1:47 min

Om några veckor ska Sollefteå kommun träffa Koggbron fastigheter som äger det anrika hotell Appelberg mitt i centrala Sollefteå. Att köpa hotell för skattepengar är kontroversiellt.

– Nuvarande ägare har hört av sig till kommunen och vill ha en dialog. Kommunen är självklart öppen för det, säger Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Sollefteå kommun har även tidigare köpt hotell för skattepengar. 2010 var det Hallstaberget som köptes, rustades upp och såldes efter några år för femdubbla summan.

– Ja, vi köpte Hallstaberget då och det var en lyckad affär, vi tyckte det var bra då och vi tycker det är bra nu, säger Andersson.

I Sollefteå kommun finns fler hotell eller byggnader som skulle kunna bli vandrarhem och som söker nya ägare.

– Det är där dilemmat ligger. Vad borde vi göra, och vad borde vi inte göra, säger Andersson. Möte med fastighetsägaren blir det i vart fall i slutet av februari.

Gålsjö Bruk är före detta järnbruket från 1700-talet och det står tomt efter ha varit asylförläggning ett par år. Likaså före detta lanthushållsskolan och före detta hotellet Stöndar. Liksom hotell i Junsele, Näsåker och Ramsele.

När det gäller Appelbergs mitt i Sollefteå så har här änkekejsarinnan Stephani av Österrike bott där, liksom kung Oscar II, Gustav V, kejsar Wilhelm II och kung Chulalongkorn av Siam. 1897 övernattade han på hotell Appelberg med fyra småprinsar i följe.

Men är det anrika hotellet till salu? Sanna Pinet, fastighetschef på Koggbron fastigheter som är ägare.

– Ingenting är slaget i sten. Om vi får rätt pris så kan vi sälja. Men fokus nu är att hitta en bra hyresgäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista