Med hjälp av DNA-analyser av vatten kan forskare hitta många av de fiskarter som finns i havet.
1 av 2
Med hjälp av DNA-analyser av vatten kan forskare hitta många av de fiskarter som finns i havet. Foto: Johan Näslund/AquaBiota
Ett stor antal fiskarter hittades längs kusten.
2 av 2
Ett stor antal fiskarter hittades längs kusten. Foto: Johan Näslund/AquaBiota

DNA-spår avslöjar kustens fiskarter

2:47 min

Sandstubb och elritsa är två vanliga arter längs kusten, visar en ny studie som ger en annorlunda bild än vad som vanligtvis ges av livet i våra vatten.

Med tekniken miljö-DNA kan forskare idag snabbt spåra ett stort antal fiskarter som finns i våra vattendrag och det är betydligt fler arter än man kan tro som rör sig längs Västerbottens och Västernorrlands kust.

– Vi hittade totalt 27 arter vilket är jättemycket om man jämför med vad man hittar med nätfiske. Vi skulle ha behövt mellan 500 till 3 000 provfisken för att hitta lika många arter, säger Johan Näslund, forskare på forskningsinstitutet AquaBiota.

Tekniken fungera så att vatten samlas in, filtreras och analyseras efter spår av DNA från fisk. En metod som till skillnad från provfiske med nät gör att inga fiskar behöver tas upp.

– Det är väldigt oetiskt att man ska döda fiskar när man försöker undersöka den biologiska mångfalden.

Provtagningarna med DNA-teknik nära kusten visar att storspigg och stensimpa är betydligt vanligare än sik och abborre. Tre arter som aldrig tidigare upptäckts vid provfisken gjordes också: elritsa, småspigg och sandstubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista